Hoe het werkt

samenwerking en vertrouwenAlle Broodfondsen zijn gebaseerd op onderling vertrouwen. Een Broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening.

Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn Broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. In de praktijk blijkt dat vrijwel alle zieke ondernemers binnen twee jaar weer aan het werk zijn, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening.

In ieder broodfonds bestaan verschillende inkomens naast elkaar. De een heeft wat meer inkomen nodig dan een ander. Deelnemers kiezen zelf hun schenkingsniveau en zetten elke maand het bedrag opzij dat bij dat inkomen hoort. Wie een hoog schenkingsniveau kiest, schenkt hogere bedragen dan iemand die voor een laag schenkingsniveau kiest. De schenking moet passen bij het maandinkomen dat iemand heeft. De voorwaarden zijn voor iedere deelnemer verder gelijk.

Dus.

Je legt een eigen spaarpotje aan bij een ethisch correcte Bank (Triodos). Alle spaarpotjes tesamen vormen een grote pot: het fonds. Wordt er iemand ziek, dan krijgt die inkomensondersteuning uit de grote pot. Iedereen betaalt dus een klein beetje. Maar het goede nieuws is: het geld dat in jouw spaarpotje zit, dat blijft altijd van jou. Het enige geld dat eruit gaat is een schenking aan een zieke collega ondernemer en een klein bedrag voor administratie en lidmaatschap. Stop je na een paar jaar met je lidmaatschap, dan krijg je het geld uit jouw eigen spaarpot dus gewoon weer terug.

Dit is de werking van het Broodfonds in het kort. Om het eenvoudig te houden. Voor de complete voorwaarden moet je op de landelijke site kijken en uiteindelijk gelden de voorwaarden die in de overeenkomst staan die je afsluit als je lid wordt. Aan de beschrijving op deze pagina kunnen dus geen rechten worden ontleend.

Wat nog wel belangrijk is om te weten: elk Broodfonds staat op zichzelf. In jouw Broodfonds neem je samen de besluiten. Deelnemers besturen hun eigen Broodfonds en hebben direct invloed op het beleid. Dat werkt nu al goed voor duizenden zelfstandigen in heel Nederland.

Copyright © Broodfonds Almere, alle rechten voorbehouden.

Ontwerp & realisatie - wsonline.nl